Zomerlab 2015: Ithaka

Multidisciplinair project

Het Zomerlab 2015 is een multidisciplinair project waarin ongeveer 120 eerstejaars studenten van de ArtEZ Artacademy in Zwolle als specialisten leren samen te werken met studenten van andere studierichtingen. In het Zomerlab gaat het om eerstejaars studenten die vlak voor de uitreiking van hun propedeuse diploma een week lang onder leiding van een kunstenaar of ontwerper zichzelf in groepsverband verdiepen in het artistiek scheppende proces. Door samen te werken met studenten van andere disciplines leren studenten gebruik te maken van elkaars competenties en leren studenten ook geïnspireerd te raken van elkaars creatieve proces.

ArtEZ projectdocent Isolde Venrooy bereidt de projectweek voor en zeven professionals uit het culturele veld begeleiden de studenten gedurende de projectweek. Een hogere jaars student illustratie/animatie filmt de verschillende Zomerlab-locaties. Een hogere jaars student DBKV (docent beeldende kunst en vormgeving) ontwikkelt samen met de projectdocent de feestelijke presentatie op 26 juni.

Zie hier voor een verslag van het Zomerlab 2014.

Presentatie van 1 van de projecten van het Zomerlab 2014
Presentatie van 1 van de projecten van het Zomerlab 2014

Zomerlab 2015 – Ithaka

Het thema voor het komende Zomerlab 2015 is de reis. Denk daarbij aan het beroemde gedicht van C.P. Cavafy: Ithaka, waarin de reis belangrijker is dan het doel van de reis, het eiland waar Odysseus vandaan komt en waarnaar hij 10 jaar lang probeert terug te keren. Die terugreis maakt hem rijk aan ervaringen. Ook kun je denken aan de imaginaire reizen van het hoofdpersonage in Onzichtbare Steden van Italo Calvino. Dit is de intentie van het Zomerlab 2015: rijker worden door de reis, door de ontmoeting met het onbekende:

As you set out for Ithaka
hope the voyage is a long one,
full of adventure, full of discovery.

Belangrijke data

  • Woensdag 27 mei 2015: voorlichtingsmiddag voor studenten over het project, uitleg over de opdrachten en over de presentatie-voorwaarden.
  • Maandag 22 juni 2015: begin Zomerlab 2015. Elke student van het eerste jaar aan de Artacademy is ingedeeld in een multidisciplinaire groep studenten. Deze groep krijgt van een kunstenaar of ontwerper in Nederland een opdracht met het thema reis. Ook wordt duidelijk waaraan de eindpresentatie moet voldoen.
  • Vrijdag 26 juni 2015, vanaf 14.00 uur: de presentatie van het Zomerlab 2015 in de kantine van de Artacademy in Zwolle, Rhijnvis Feithlaan 50.
Isolde Venrooij, projectleider van het Zomerlab, presenteert de presentaties van het Zomerlab 2014
Isolde Venrooy, projectleider van het Zomerlab, presenteert de presentaties van het Zomerlab 2014